Budaházy György felesége eljárási kegyelmet kér férjének a köztársasági elnöktől

Hat nappal a terrorvádas Budaházy-Hunnia bünetőperben hozott igazságtalan, jogtalan és kegyetlen újabb elsőfokú ítélet kihirdetése után 2022. március 22-én Budaházyné Trencsányi Bernadett – a 17 éves fegyházbüntetésre ítélt Budaházy György I. r. vádlott házastársa és három közös gyermekük édesanyja - benyújtotta a Fővárosi Törvényéken férje érdekében minden számításba jövő érvet és törvényi kelléket (így az eddigi közkegyelmi kezdeményezéseket, az eljárás visszásságait, férje közéleti munkásságát és a hozzájárulását is) tartalmazó egyéni kegyelmi kérelmet.  A kérelmében az is szerepel, hogy „ha így emelkedne jogerőre a férjemre kiszabott szabadságvesztés büntetés, akkor legkorábban 14 év múlva szabadulhatna, azaz 2036 áprilisában, ami rá és ránk, családjára, szeretteire tragikus következményekkel járna.”

A bíróság köteles a megfelelő adatok és iratok gyors beszerzését követő 8 napon belül a kegyelmi indítványt dr. Varga Judit igazságügyi miniszterhez felterjeszteni, aki ha egyetért a kegyelmi kérelemmel és még esetlegesen szükséges nyilvántartási adatokat beszereztette, akkor ellenjegyzésével kegyelem gyakorlása iránti indítvánnyal döntésre felterjeszti az egyéni kegyelmi jogkört gyakorló, tisztségében még május 10-ig maradó államfőhöz, dr. Áder János köztársasági elnökhöz, illetve a leköszönése után államfői tisztségébe lépő dr. Novák Katalinhoz.

A filmben - amely bemutatja a benyújtás pillanatait is - Budaházyné Trencsányi Bernadett mondja el véleményét a szörnyű justizmordról és érveit a férje - de egyúttal 16 sorstársa - 13 éve tartó meghurcolását jelentő koncepciós jellegű  eljárás kegyelmi megszüntetése melletti érveit, idéz néhány részt a kérelemből, illetve felsorolja azt az eddig már közel 20 közéleti szereplőt és szervezetet, akik kiálltak a meghurcoltak kegyelme mellett. Egyúttal tolmácsolta ebben a drámai helyzetben az ismét bebörtönzött férje üzenetét. Elmondja azt is, hogy férje – aki már 3 évet töltött letartóztatásban - nem tartja magát bűnösnek mert „meggyőződésem, de férjemé is, hogy ez az ítélet megalapozatlan és törvénytelen, mivel az irányadó anyagi- és eljárási szabályok alapján felmentésnek lett volna helye.” Ugyanakkor az ítélet kihirdetését követően a Fővárosi Törvényszék elrendelte férje letartóztatását, aki jelenleg letartóztatásban van Fővárosi Büntetés -Végrehajtási Intézet II. sz. Objektumában.”

A filmben a meghurcoltak sorsát felkaroló ifj. Hegedűs Loránt református lelkész és dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője is kifejtik véleményüket a  Budaházy Györgyöt  és a Hunnia terrorper minden ehhez hozzájáruló vádlottja  érdekében benyújtott, illetve benyújtandó kegyelmi kérelmek minél előbbi teljesítését  szükségessé tevő össznemzeti, jogi, politikai és humanitárius indokokról.

A Budaházy-Hunnia büntetőperben terrorváddal meghurcolt 17 hazafi és honleány hozzátartozóinak közleménye itt olvasható, amelyben a kegyetlen ítélet vádlottakat érintő rendelkezései és a hozzátartozók támogatásának lehetősége is szerepel:

https://www.vadhajtasok.hu/2022/03/19/a-meghurcolt-17-hazafi-kozlemenye-ne-hasznaljatok-a-nevunket-partpolitikai-celjaitokra

A meghurcoltak és hozzátartozóik támogatást itt is tudnak fogadni: OTP Bank Nyrt 11773425 01319459 (Budaházyné Trencsányi Bernadett)

Március 20-án „Ima a foglyokért” címmel szolidaritási  istentiszteletre került sor  Budapesten a Hazatérés Templomában a március 16-án első fokon 117 éves szabadságvesztésre ítélt 17 hazafiért és honleányért, s hozzátartozóikért, ennek teljes felvétele itt látható: http://njsz.hu/ima-a-foglyokert-szolidaritasi-istentisztelet-a-terrorvaddal-meghurcolt-budahazy-gyorgyert-es-tarsaiert-2022-03-20/

Több mint 14 ezren támogatták már azt a petíciót, amely a Hunnia ügyben meghurcoltaknak kegyelmi megoldást sürget: https://www.citizengo.org/hu/45179-szulessen-kozkegyelmi-torveny-2006-2010-kozotti-idoszak-politikai-ellenalloi-erdekeben