Bombariadó Budaházy tárgyalásán

A jelek szerint egyelőre még nem tudhatjuk meg, miért kell másfél éve fogva tartani Budaházy Györgyöt. A mára kitűzött tárgyalást ugyanis bombariadó szakította félbe.

Ma 8.30-kor kezdődött meg a Fővárosi Bíróságon (FB) a parlamenti képviselők elleni terrorcselekményekkel és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel vádolt Budaházy György és 16 társának büntetőpere. A vádlottak elővezetésekor a mintegy háromszáz érdeklődő felállva tapsolt.

A tárgyalást azonban rövid időn belül bombariadó szakította félbe. A zsúfolásig megtelt teremből kitereltek mindenkit. A bírónő döntése alapján a tárgyalás délután egytől folytatódik.

A Központi Nyomozó Főügyészség 34 oldalas vádirata szerint Budaházy György 2007 elején egy "Hunnia Mozgalomnak" nevezett csoportot hozott létre és vezetett abból a célból, hogy „országgyűlési képviselők elleni megfélemlítő támadásokkal” befolyásolják a parlamenti döntéseket.

A vád szerint a csoport tagjai Budaházy utasítására 2007 decemberében Hiller István és Kóka János ingatlanjai ellen fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadást hajtottak végre, majd 2008. február 8-ára virradóra hasonló támadást intéztek több településen más országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen. Az ügyészség állítása szerint így akarták befolyásolni az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény parlamenti elfogadását. Később, 2009. április 8-án egy miskolci, egy Szigetváron lakó és egy adonyi országgyűlési képviselő házánál akartak elhelyezni „futball-labdába rejtett pokolgépeket”. Az állítólagos bombákat egy időben akarták felrobbantani, ezt azonban rendőrség a vád szerint „megakadályozta”. Ennek  a vádpontnak a "bizonyítására" mindez idáig pusztán egy videófelvételt láthattunk, amelyen egy sötét parkolóban futballabdákat csomagtartóba pakoló férfiak láthatóak.

Az ügyészség verziója szerint szintén Budaházy György utasítására követték el a csoport tagjai 2007-ben az SZDSZ XI. kerületi székháza, továbbá az MSZP kispesti és kőbányai székházai elleni Molotov-koktélos támadásokat, és számos más hasonló akciót Szilvásy György volt titokminiszter ingatlanja, illetve szórakozóhelyek és jegyirodák ellen. E meglehetősen amatőr módon kivitelezett "merényletek" során sem emberi életben, sem anyagiakban nem keletkezett számottevő kár, így sokak szerint felmerül a kérdés: elkövetőiknek egyáltalán számndékában állt-e, hogy valódi támadást intézzenek a célpontok ellen?

Az ügyészség azt is állítja: Budaházy utasítására a csoport négy tagja 2007 decemberében fémrudakkal bántalmazta Csintalan Sándort, a Hír Televízió műsorvezetőjét egy III. kerületi társasház teremgarázsában, mert a sértett a műsorában a mozgalom tagjait „huligánoknak, rongálóknak és fizetett provokátoroknak” nevezte. Csintalan Sándor nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Budaházy György ebben az ügyben több mint másfél éve előzetes letartóztatásban van, családjához még Karácsonyra sem engedték haza. A férfi ellen érdemi bizonyítékot letartóztatása óta nem mutatott fel sem a rendőrség, sem az ügyészség.

MTI nyomán barikad.hu