Bene: Gergényi Gyurcsány oltalma alatt állt

Bűntársa védelmét élvezte a zsidó terrorista"Totálisan megdöbbent" Bene László volt országos rendőrfőkapitány, amikor értesült a Magyar Televízió székházánál 2006 őszén történtekről. A 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki ülésén arról is beszámolt, hogy Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány olyan támogatást kapott Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől, amely miatt nem lehetett őt az események miatt felelősségre vonni.

"Totálisan megdöbbentem" - mondta Bene László volt országos rendőrfőkapitány a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki ülésén arról, mit érzett, amikor értesült a Magyar Televízió székházánál történtekről.

A volt főkapitány, aki 2006-ban az ostrom idején az Interpol brazíliai közgyűlésén vett részt, közölte: a székházostrom után kapott telefonon tájékoztatást Szabadfi Árpád akkori főkapitány-helyettestől a történtekről, és a hotel internet-szobájában azonnal "rákeresett". Elképzelhetetlennek tartotta, mondta, hogy Magyarországon ilyen megtörténhessen.

Az őszödi beszédről és annak tartalmáról a hazaúton értesült, a repülőtéren az egyik külügyi tisztviselő adta át neki az ezzel kapcsolatos újsághíreket a repülőtéren. Külföldi útjáról szerda este ért haza, két átszállással.

Hazatérve nem a személyes felelősség megállapítása volt a fő célja - tette hozzá a volt főkapitány.

Hangsúlyozta: nyilvánvaló volt, hogy trauma érte a rendőrséget, a társadalmat és látszott, hogy a nyugalom nem állt helyre, számítani lehetett újabb eseményekre. Mint mondta, mérlegelnie kellett, hogy mi eredményezheti a rendőrségi munka javulását: ha megteszik a szükséges szervezeti-jogi intézkedéseket, vagy ha néhány embert felelősségre vonnak.

A főkapitány legfontosabb feladatának azt tartotta, hogy a rendőrséget mielőbb olyan állapotba hozzák, hogy a szervezet a következőkben a feladatait törvényesen, szakszerűen végezhesse, visszaállítsa és fenntartsa a közrendet, közbiztonságot. "A székházostrom után a rendőrség tanult a hibáiból, elsajátított új technikákat és 2007. március 15-én bebizonyította, hogy alkalmas az európai szintű szakmai munkára" - mondta.

S bár nem a vezetők személyi felelősségének megállapítása volt a cél, hanem a tapasztalatok levonása, és ezek között természetesen szerepeltek a vezetési hibával összefüggő tapasztalatok. A tömegoszlatás során jogszerűtlenül eljáró rendőröket azonban felelősségre vonták - hazudta Bene László.

"Érinthetetlen" Gergényi

Az ülésen szóba került egy 2006 novemberében készült jelentés, amely a BRFK vezetőjének büntetőjogi felelősségét firtatta. Bene László közölte: ő nem emlékszik erre a jelentésre.

Emlékeztetett rá: a 2006. október 23-i események után Gergényi Péter beadta nyugdíjazási kérelmét, ezzel ő és az igazságügyi miniszter is egyetértett, azonban Gyurcsány Ferenc magához hívatta Gergényi Pétert, és felkérte, vonja vissza nyugdíjazási kérelmét. Felvetette: ezek után hogyan indíthatott volna eljárást ellene?

Gulyás Gergely (Fidesz), az albizottság elnökének kérdésére, hogy ezek szerint Gergényi Péter a kormányfőtől olyan támogatást kapott, ami után lehetetlenné vált, hogy vele szemben bármilyen felelősségre vonás induljon, Bene határozott igennel válaszolt és hozzátette: "nekem ezek után nagyon szerény lehetőségeim voltak".

(MTI nyomán - kuruc.info)