Büntessék meg a 2002-2010 közötti politikai, emberi jogi jogsértések felelőseit (videóval)

2013. február 19-én, Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő azt szorgalmazta, hogy büntessék meg végre a 2002-2010 közötti "nemzetpusztító időszak" politikai, emberi jogi jogsértések felelőseit. A képviselő a 2009 júliusi gárdista tüntetést és a 2006-os őszi eseményeket hozta példaként arra, hogy a Fidesz nem tartja be az elszámoltatásra tett választási ígéretét.

A jogvédő politikus három eseményre hívta fel a kormány figyelmét a 2010-es választási győzelmükkel kapcsolatban: a múlt héten került sor a 2009. július 4-i, a Bajtársiasság napi gárdista tüntetés kártérítési perének újabb tárgyalására. A rendőrség képviselői a mai napig védik és fedezik a Bajnai-kormány időszakában elkövetett durva jogsértést, ahol 216 gárdistát állítottak elő abszolút jogsértő módon. A Legfelsőbb Bíróság megállapította a tüntetős feloszlatásának jogszerűtlenségét.

A másik esemény a 2006 őszi véres rendőri eseményekkel kapcsolatos vádemelés, illetve a terrorcselekmény miatti eljárás megszüntetése.

A harmadik pedig, hogy az MSZP elszámoltatást ígér...Ide jutottunk - mondja a jogvédő képviselő -, és valóban: 1442 ügyből 61 feljelentés és 7 vádemelés, a legnagyobb és legfőbb bűnösök mai napig szabadlábon vannak. A koncepciós perek folytatódnak, a Budaházyék elleni ,,terroreljárás" folyamatosan zajlik.

Gaudi szerint a kormánypártokban nincs kellő akarat, hogy a magyar nép érdekében megtegyék az elszámoltatást, azonban ennek hiányában hiteles kormányzásról sem lehet szó, ezt pedig a választók nem fogják megbocsátani.   

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy 2010 nyarán az Országgyűlés határozatot fogadott el a 2006-os őszi események  kapcsán, és megkövetett minden ártatlan áldozatot. Azóta 149 károsult részére összesen 270 millió forint kártérítést fizettek ki - tette hozzá az államtitkár, aki közölte azt is, hogy a 2006-os őszi jogellenes intézkedések miatt 85 rendőr ellen indult büntetőeljárás, ezek egyharmadát megszüntették, egyharmadban felmentő ítélet, egyharmadban marasztaló ítélet született és jelenleg is 9 fővel szemben van folyamatban eljárás.


MTI nyomán