Börtönbe a hajléktalanokkal? - felszólalásaim a hajléktalanok elleni szabálysértési törvénymódosítás általános vitájában

Több órás parázs vita zajlott október 17-én este az Országházban a hajléktalanok megregulázása érdekében előterjesztett fideszes törvényjavaslatról , amely szerint elzárással és pénzbírsággal büntetnék a közterületen lakó hajléktalanokat.

Felszólalásaimban arra hívtam fel a figyelmet, hogy ez a megoldás csak egy eleme lehet az elfuserált rendszerváltozás óta megháromszorozódott, mára már 10 ezer fősre duzzadt hajléktalanok ügyének rendezésének.

Biztosítani kell megfelelő biztonságú, életminőséget adó és férőhelyű hajléktalanszállókat, és csak akkor lehet szabálysértéssé minősíteni a közterületen lakást, ha a megfelelő elhelyezést a hajléktalanok számára biztosítják. Megemlítettem, hogy a New York Cityben évekkel korábban elviselhetetlen hajléktalaninváziót éppen ilyen módszerrel oldották meg.

Ennek érdekében a Jobbik módosító javaslatot nyújtott be és ennek támogatásához kötötte a törvényjavaslat módosítását. Kifejtettem, hogy a Jobbik emberközpontú, renden alapuló társadalomképpel rendelkezik, amelybe erősen bele kell tartozzon a szolidaritás és az elesettekkel szembeni felelősség. Arra is utaltam, hogy a magyar bérrendszer nem tartalmazza a lakhatás költségeit évtizedek óta, ezért számosan a lakáshelyzetük megoldása érdekében devizahitelt vettek fel, amely hibás termék volt és emiatt százezrek létbiztonsága, lakhatása rendült meg, tehát a hajléktalanok döntő többsége önhibáján kívült került ebbe a helyzetbe.

Hangot adtam azon kételyemnek, hogy a javasot szabálysértés nem lesz igazából alkalmazható, mert annak feltétele, hogy fél éven belül közterületen lakás szabálysértése miatt jogerősen megállapítsák az eljárás alá vont felelősségét. Azonban a már az első eljárásban sem lehet hajléktalan számára felelősséget megállapító határozatot kézbesíteni, mivel nincs állandó lakhelye. Rámutattam, hogy a komplex megoldás részre kell legyen a hajléktalan maffiával való leszámolás, mivel több intézmény visszaél a hajléktalanügyre kapott közpénzekkel és embertelen viszonyokat tartanak fent a szállókon is.