Az egyházak védelmében

A Jobbik határozati javaslatban kéri a kormányt, hogy a gyülekezési jogról szóló törvény módosításával biztosítson védelmet az egyházi rendezvényeknek – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a nemzeti párt két országgyűlési képviselője, Hegedűs Lorántné és Gaudi-Nagy Tamás.

Határozati javaslatot készül benyújtani a Jobbik annak érdekében, hogy törvényi védelmet kapjanak az egyházi hitéleti alkalmak. Ennek értelmében például egy istentisztelet alatt 150 méteres körzetben nem engedélyezhető semmilyen – a gyülekezési törvény hatálya alá eső- rendezvény.

A javaslat apropóját az adta, hogy 2013. november 3-án, egy vasárnap délelőtti, a fővárosi Hazatérés Templomában tartott református istentiszteletet szélsőséges, keresztény- és magyarellenes tüntetők próbáltak megzavarni.

A nemzeti párt a határozati javaslat indoklásában úgy fogalmazott: „Még egyszer nem fordulhat elő olyan eset, hogy fél évszázados ateista, nemzetellenes diktatúra után félniük kelljen magyar állampolgároknak csak azért, mert keresztény hitüket és nemzeti elkötelezettségüket egyszerre kívánják megélni és gyakorolni”.

A határozat szerint a Jobbik felhívja a kormányt, miszerint „egyértelműsítse azt, hogy a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások szabad vallásgyakorlásához fűződő jogainak és szabadságának sérelmével”. Továbbiakban a területi korlátozás szerint a „hitéleti alkalmat tartó egyházi intézményhez 150 méternél közelebb a rendőrség által nem vehető tudomásul a gyülekezési törvény hatálya alá eső rendezvény ezen alkalom időtartama alatt, továbbá az alkalom előtt és után egy órás időtartamon belül”.

Mint a képviselők felhívták a figyelmet, a Vona Gábor pártelnök és Hegedűs Lorántné képviselő által jegyzett javaslat természetesen minden egyház védelméről szól, így remélik, hogy a benyújtása után már jövő év januárjában elfogadásra kerül.


alfahir.hu