Újra bíróság előtt Toroczkai László TV ostrom ügyben

A Fővárosi Ítélőtábla Polgári és Közigazgatási Kollégiumában jelent meg Toroczkai László másodfokon a Magyar Televízió ostromának ügyében. Toroczkait elsőfokon felmentették, de a rendőrség fellebbezett.

A per tárgya a rendőrség alkalmazottaiban és a rendőrség technikai eszközeiben esett károk a jóvátétele 2006 december 29-től számítva. Az összeg 9.950.453 forint és annak kamatai 2006.12.29-től.

A tárgyaláson a Rendőrség képviselője kérte az elsőfok érvénytelenítését és Toroczkai László bűnösnek nyilvánítását, míg Toroczkait képviselő Dr. Gaudi Nagy Tamás az elsőfok helyben hagyását.

A rendőrség jogi képviselője azzal érvelt, hogy Toroczkai László vezényelte a Televízió épülete elleni ostromot, ő szervezte tehát a keletkezett anyagi kárért is ő felel.
Kifejtették, hogy álláspontjuk szerint azzal, hogy Toroczkai elismeri, hogy jelen volt az ostromnál és ezt másoknak is elmondja ezzel már önmagában beismeri, hogy ő szervezte az eseményeket, tehát felelős azért, hogy a tömeg erőszakossá vált.

Dr. Gaudi azzal érvelt, hogy amint az első fokú ítélet is kimondta, nem Toroczkai szervezte az eseményeket, azok spontán alakultak, Toroczkai nem szervezőként, hanem állampolgárként volt jelen az eseményeknél. Az, hogy Toroczkai László ismert mozgalmár az nem azt jelenti, hogy minden radikális megmozdulást ő szervez.

Ezt alátámasztotta azzal, hogy a 2006-es visszaélésekkel kapcsolatos parlamenti vizsgálóbizottság is megállapította a rendőrség felelősségét, alapos meghallgatások és vizsgálatok után. A nemzet harcos jogvédője az eddig a bíróságra beadott és előadott bizonyítékokat, tanúvallomásokat is csatolta.

Az ostrom már higgadtan vizsgálható történelmi távlatból is ami megmutatja, hogy az esemény, Gyurcsány Ferenc "őszödi beszédként" elhíresült vallomása által indított események sorozatának része. - zárta beszédét Dr. Gaudi.

Az ítélő tanács a várakozások ellenére 10-15 perces zártajtók mögötti tanácskozás után, nem hozott döntést, hanem elnapolta az ítélethirdetést későbbre.

A szerkesztő dilemmája: Ha valakinek elmondom, hogy én ott voltam, akkor én felelek az egészért? A rendőrség jogi képviselőjének érvei szerint talán igen.

(Szent Korona Rádió)