Újabb gyanúsítás: 2008-as buzifelvonulásos ügyet ráncigáltak elő Budaházy ellen

Budaházy Györgyöt meggyanúsították közösség elleni izgatással a 2008-as melegfelvonulással kapcsolatban - jelentette be ügyvédje, Gaudi-Nagy Tamás.

Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) országgyűlési képviselő, aki Budaházy György ügyvédeként volt jelen a VIII. kerületi rendőrkapitányság előtt tartott sajtótájékoztatón, közölte: a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tavaly novemberi feljelentése alapján védencét közösség elleni izgatással gyanúsítják.

Mint elmondta, ügyfelét a 2008-as homokosfelvonulást megelőző, a Szent Korona Rádióban elhangzott kijelentéseivel kapcsolatban gyanúsították meg most, több mint három évvel az esemény után. Hozzátette, hogy egyszer már megszüntették a nyomozást, ám az ügyészség utasítására újra elővették az ügyet; a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztályán folyik a nyomozás.

Gaudi-Nagy Tamás kitért arra: bűncselekmény hiányára hivatkozva kérik az eljárás megszüntetését, mert a rádióban tett kijelentések szerintük a véleménynyilvánítási szabadság körébe tartoznak. Mint megjegyezte, ügyfele nem kapott szabályszerű idézést, hanem csupán szóban tájékoztatták arról, hogy elő fogják állítani. Közölte: ez sem felel meg a büntetőeljárási törvény szabályainak, ezért panasszal fognak élni.

A sajtótájékoztatón Budaházy György azt mondta, botrányosnak tartja, hogy "megint a nemzeti oldaliakat, és nem a bolsevikokat meg a szociálliberális kormánynak az embereit, akiket kéne", kérik számon.
(MTI nyomán)