Önkényes elemektől megtisztított, a civil kurázsit erősítő civil szervezetekkel kapcsolatos törvény mellett érvelt Gaudi-Nagy

2013. november 11-én, Az egyes civil szervezetekkel kapcsolatos törvényeknek a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefüggő, valamint egyéb célú módosításáról című törvényjavaslat (T/12833) részletes vitájában az SZJA 1%-ának felajánlásával kapcsolatban - egy érdekes módon a bizottságokban nem támogatott - kormánypárti képviselő javaslatára hívta fel a figyelmet.

Gaudi-Nagy Tamás felszólalásában kitért arra is, nem bízná a NAV-ra, sőt csökkentené az adóhatóság befolyását azzal kapcsolatban, hogy ők jogosultak legyenek eldönteni egy civil szervezetről minek az érdekében működik.

A nemzeti jogvédő képviselő az egyik módosító javaslat ismertetése során példaként hozta fel a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat (HVIM) mint civil szervezetet, amely nem rendelkezik közhasznú minősítéssel.

Miért lenne mondjuk kirekeszthetőbb egy határon túli fiatalokkal kapcsolatos pályázatról önkényesen csak azért, mert nem akarják, hogy a HVIM részt vegyen a pályázatban? Jó lenne az ilyen önkényességi elemeket kirostálni a rendszerből - fogalmazott a nemzeti jogvédő képviselő.

A felszólalás vágatlanul alább megtekinthető: