Ne legyen másodrangú polgár egy kárpátaljai magyar saját őshonos területén! - Ukrajna számon kérését kérte Gaudi (videóval)

2013. május 6-án, Magyarország Kormánya és Ukrajna Miniszteri Kabinetje között a nemzetközi kombinált árufuvarozásról szóló Megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat (T/10830.) vitájában Gaudi-Nagy Tamás kifejtette, hogy olyan állammal kötött megállapodásról van szó, ahol jelenleg is mintegy 150 ezer magyar lélekszámú közösség él, akiknek a helyzete egyáltalán nem megnyugtató.

Ezért minden esetben mikor a magyar kormány kapcsolatba lép, tárgyalásokat folytat, kétoldalú egyezményeket köt szomszédos államokkal, amelyekben a trianoni békediktátum következményeként magyar közösségek élnek, számon kell kérnie a magyar kormánynak, hogy minden rendben van-e az adott közösségben élő magyarokkal - fejtette ki a jogvédő képviselő.

Gaudi a kárpátaljai magyarokról elmondta, hogy olyan közösségről van szó, amely lélekszámát tekintve fele akkora mint a dél-tiroli osztrák németajkú közösség, akiket egy olyan magas szintű területi autonómia és önigazgatás illet meg, amely egyenrangú féllé teszi őket abban a régióban ahol élnek őshonos nemzetként. Utalva arra, hogy ezen a téren Kárpátalján nagyon komoly lemaradások vannak.

Gaudi-Nagy Tamás felszólalásában méltatta a kormány azon döntését, mely szerint közel félmilliárd forintos támogatást adott a beregszászi főiskolának, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezt a támogatást alanyi jogon az ukrán állam államnak kellene biztosítania az ott élő magyar közösség számára.

A radikális képviselő felszólalásában kitért a közelmúltbeli magyarellenes támadásokra is, arra kérve a kormányt, hogy kérje számon Ukrajnán azokat a nemzetközi egyezségekben foglalt kötelezettségeket, amelyek garantálnák a kárpátaljai magyar emberek jogainak érvényesülését.