Komcsi cenzúra a parlamentben: Ujhelyi megvonta a szót az elvtársai bűneiről beszélő Gauditól (videóval)

2013.május 22-én, Gaudi-Nagy Tamás azt szorgalmazta, hogy a kormány szerezze vissza a rendszerváltáskor "lenyúlt" pártállami vagyont. A képviselő az MSZMP-vel, a KISZ-szel, a DEMISZ-szel, az MSZP-vel, valamint a Magyar Úttörőszövetséggel kapcsolatos milliárdos értékű állami vagyonok visszaszerzéséről és a bűncselekményekben közreműködők felelősségre vonásáról kérdezte a kormányt.

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszerváltást követően milyen ellenőrizetlen keretek között folyt az állami vagyongazdálkodás. Szerinte ugyanakkor a jelenlegi kormányzó pártok sosem tétlenkedtek az elszámoltatásban, hiszen az első Orbán-kormány időszaka alatt indult eljárás a csillebérci tábor visszaszerzéséért. Hangsúlyozta azt is, hogy a kormány minden rendelkezésre álló jogi eszközt felhasznál, és minden jogállami lehetőséget megragad arra, hogy a tisztázatlan tulajdoni kérdéseket, a köz javára, megnyugtatóan rendezzék.
Gaudi-Nagy Tamás képviselő nem fogadta el a választ, és a szocialista padsorokra mutatva azt mondta: ha az elszámoltatás megtörtént volna, akkor az ott ülők a vádpadon, vagy a börtönben ülnének. Az elnöklő Újhelyi István (MSZP) erre reagálva rendreutasította a képviselőt és megvonta tőle a szót, majd az új házszabályra hivatkozva mégis lehetőséget adott Gaudi-Nagy Tamásnak beszéde folytatásra.
   
Az államtitkári választ végül az Országgyűlés 167 igen, 22 nem, 5 tartózkodás mellett elfogadta.

 MTI nyomán