Külföldi nyomásra változtat a kormány az Alaptörvényen (videó)

2013. április 16-án, az egyes törvényeknek az Alaptörvény negyedik módosításával összefüggő módosításáról (T/10593) szóló törvényjavaslat vitájában Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) azt mondta: mivel a Jobbik-frakció már az alaptörvény negyedik módosítását sem támogatta, és a jelenlegi előterjesztéssel is csak részben ért egyet, ezért tartózkodni fog a szavazásnál. Szerinte a kormányoldal külföldi nyomásra változtat az alaptörvényen.

A képviselő azt mondta: az előterjesztés nem ad választ a bíróságok működésének egyik legnagyobb hibájára, az ügyek elhúzódására. Hozzátette: nem tartja egészségesnek az ügyáthelyezést, és úgy fogalmazott, nem szerencsés, ha ez a lehetőség egy bírósági vezető kezébe kerül.

Azzal egyetértett, hogy csak ügycsoportokat lehessen áthelyezni, bírálta azonban azokat az ügycsoportokat, amelyeket nevesít a törvény. Mint mondta, polgári jogi ügyekben a 400 millió forintot meghaladó perértékű esetekről szól az előterjesztés, ami azért kifogásolható, mert vidéki kisebb bíróságoknak szerinte nincs gyakorlatuk ilyen ügyekben.

Azt is bírálta, hogy büntetőügyekben a komplex gazdasági bűncselekmények vagy a testi sértések esetében nincs mód áthelyezésre, holott ezekben vár a társadalom minél gyorsabb eljárást.

A képviselő elszámoltatást sürgetett és közölte azt is: szeretné, ha teljes körűvé válna a rendszerváltás.
 
mti nyomán