Fellebbez a Jobbik a Gárda-ítélet ellen

A strasbourgi emberi jogi bíróság jogszerűnek találta, hogy a magyar hatóságok 2009-ben feloszlatták a Magyar Gárdát. A Jobbiknak nem tetszik ez az ítélet, ezért a strasbourgi bíróság nagykamarájához fordulnak a döntés ellen.

A strasbourgi bíróság nagykamarájához fordul a Jobbik a Magyar Gárda feloszlatásáról szóló döntés ellen. A magyar bíróság 2009-ben oszlatta fel a gárdát, ezt a döntést a strasbourgi emberi jogi bíróságon támadta meg a Jobbik. A testület kimondta, hogy a feloszlatás jogszerű volt, tehát jóváhagyta a magyar ítéletet. A Jobbik most a strasbourgi bíróság nagykamarájához fordult a döntés ellen.

A fellebbezésre nyitva álló határidő utolsó napján, szerdán adja be személyesen a fellebbezést az egyébként is Strasbourgban tartózkodó Gaudi-Nagy Tamás, jobbikos országgyűlési képviselő. Az egyébként ügyvéd végzettségű Gaudi képviselte a strasbourgi Gárda-perben Vona Gábort, a Jobbik elnökét.

Az összeszoruló gyomor nem gond

A fellebbezést Gaudi úgy indokolta, hogy nem tartja „összeférhetőnek a demokráciával, hogy egy olyan szervezet feloszlatását tartsák jogszerűnek, ahol egyetlen hajszál sem görbült meg és aminek a tagjai csak rendet akartak."

képviselő hozzátette, hogy súlyos hibának tartja a bíróság döntését, mert „annak érdekében, hogy megvédje a demokráciát, maga a strasbourgi bíróság lépte át a demokratikus kereteket egy olyan szervezettel szemben, ami viszont ezeken a kereteken belül maradt".

„Ha egy kicsit össze is szorul a gyomrom, ezt el kell viselni mások szólásszabadságának védelme érdekében" – mondta Gaudi. „Minden társadalmi csoport tiltakozása során lesz olyan csoport, akiknek a tiltakozástól picit összeszorul a gyomra."

Nyilaskeresztes, félelemkeltő

A magyar bíróság szerint a gárda rendezvényei, a katonás hangulat, a parancsszavak félelmet keltettek a felvonulások környékén élő cigányokban. A magyar állam Strasbourgban hivatkozott arra is, hogy különösen a „történelmi előzmények ismeretében” voltak félelemkeltőek a gárda rendezvényei.

A strasbourgi bíróság az ítéletében a Magyar Gárdára utalva kifejtette:„A félkatonai szervezet a magyar náci mozgalomra (a Nyilaskeresztesekre) emlékeztetett, amely a gerincét képezte egy olyan kormányzatnak, amely többek között felelős volt magyar cigányok tömegeinek kivégzéséért.” Gaudi ezt a kijelentést botrányosnak tartja, szerinte a bíróság egyértelműen elfogultan és nem pártatlanul ítélkezett.

A gárda feloszlatásáról szóló strasbourgi döntésről és az ügy előzményeiről itt olvashat részletesen.

index.hu