Mércét adó és hiánypótló kiadvány a délvidéki magyarság számára – Kiszabadultak az új temerini fiúk a börtönből

Pénteken este rendhagyó könyvismertetőre és filmbemutatóra került sor a dél-bácskai Temerinben, ahol a Magyar közösség helyzete Szerbiában c. frissen elkészült kiadvánnyal, illetve az Áldozatból bűnös c. dokumentumfilmmel ismerkedhetett meg a mintegy száz érdeklődő.

A rendezvényt jelenlétével többek között megtisztelte Plank Zoltán magyar konzul, a ,,régi” temerini fiúk közül a két börtönből szabadult fiatal, Szakáll Zoltán és Horváth Árpád, Kiss Ervin a Jobbik délvidéki csoportjának szervezője, Rácz Szabó László az MPSZ elnöke, valamint a csütörtökön előzetes letartóztatásból, majdnem 14 hónap után kiengedett ,,új temerini hetek” közül is öt fiú.

Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselő, jogvédő és az esemény fővédnöke beszédében kitörő örömének adott hangot, hogy egy év küzdelem után sikerült elérni az ,,új temerini hetek” néven elhíresült srácok szabadlábra helyezését. Ugyanakkor, méltatta Bozóki Antal munkásságát és kitartását, valamint azt a professzionális hozzáállást, amivel az ügyvéd úr végzi a munkáját, és aminek köszönhetően egy ilyen, kárpát-medencei szinten is hiánypótló kisebbségi közösségi kiadvány jelenhetett meg. Gaudi-Nagy hiányolta a résztvevők közül a VMSZ képviselőit.

László Bálint, a Magyar Remény Mozgalom (MRM) elnöke a felvezető beszédében kihangsúlyozta, hogy a rendezvény váratlanul még inkább felértékelődött, miután a hetek szabadon bocsájtására, régóta várva várt módon, az előző napon sor került. Az MRM elnöke egyúttal felajánlotta mind a hét magyar fiatalnak, hogy amennyiben kérelmezik a magyar állampolgárságot, az MRM segédkezik a dokumentációs ügyintézésben, és átvállalja az esetleges költségeket. A frissen megjelent könyv kapcsán László Bálint tiszteletét fejezte ki Bozóki Antal iránt, aki az emberfeletti kutatómunkán túl állja a VMSZ részéről, kerülő úton és álnév alatt érkező megalapozatlan támadásokat is. László szerint is ez a könyv egy hiánypótló kiadvány a Délvidéken.

temerin88

A bemutató során a könyvet és a szerző munkásságát Bálint István újságíró, az Árgus jogvédő civil szervezet alelnöke is méltatta. Érdekességként kihangsúlyozta, hogy magával a könyvvel és annak tartalmával előbb ismerkedhettek meg Strasbourgban, Brüsszelben és Budapesten, mint Délvidéken. Az alelnök szerint a szerző kitartó aktivitását materiális értelemben úgy lehetne érzékeltetni, ha a hetvenedik életévére a kiadványait egymásra sorakoztatnák, és a könyvoszlop akkora lenne, hogy ki se látszódna mögüle. Az új könyv 150 szerbiai és 100 nemzetközi jogszabályt vizsgál összehangoltság és alkalmazottság szemszögéből is, illetve részletezi a kisebbséghez kapcsolódó területeket. Végezetül, aláhúzta, miszerint a könyv legnagyobb értéke, hogy fegyverként szolgálhat a politikum számára, amire aztán programot és cselekvési tervet lehet felépíteni.

Ezután a szerző, Bozóki Antal vette át a szót. Elmondása szerint a kiadvány fő célja, hogy alapjául szolgálhasson a kisebbségi kérdések tárgyilagos megvitatásához. Sok munka és tapasztalat áll mögötte, talán ezért is készült olyan sokáig. Bárdi Nándor, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa volt az, aki felkérte az újvidéki szerzőt egy ilyen helyzetelemző mű megalkotására. A szerző elmondta: az összes kisebbséget érintő terület kapcsán három lépcsőben kerül górcső alá. Az első megvizsgálja, hogy mit látnak elő a nemzetközi jogszabályok, a másodikban a szerbiai és vajdasági szabályozások, míg a harmadikban ezek gyakorlati megvalósulását analizálja a könyv.

Bozóki kihangsúlyozta, Szerbia (Jugoszlávia jogutódja) aláírása mintegy 50 nemzetközi emberi és kisebbségjogi szerződést ratifikált és ezeken túlmenően az EU csatlakozás folyamán más követelményeket is a nyakába fog kapni az ország. Bozóki megismételte, hogy nem a papíron lévő vállalásokkal és szabályozásokkal van a baj, hanem azok való életben történő alkalmazásával és számonkérésével! Véleménye szerint Délvidéken hiányzik egy kisebbségi kutató intézet, amely régebben működött. Ennek hiányában az országba érkező európaiak az itthoni politikusok szájából csak pozitívumokat hallhatnak a nemzeti közösségek vonatkozásában. Bozóki szerint is a magyarság problémáit az EU csatlakozás előtt kell rendezni, hiszen később az már minden tagállam belügyének számít, amibe az EU nem avatkozhat közvetlenül.

A szerző egy fájó aktualitásról is beszámolt, miszerint az Európai Unió bővítési bizottságának Szerbiáról szóló 72 oldalas jelentésében egyetlen egyszer sem jelenik meg a ,,magyar” szó, a Délvidékről is csupán 16 sor szól, ahol egyetlen negatívumként az alkalmanként előforduló nemzeti kilengéseket említik meg, amelyek szigorú büntetése rendre elmarad az igazságszolgáltatás részéről. Bozóki a bemutató végén olyan friss példákkal illusztrálta a délvidéki magyarság sanyarú helyzetét, amelyek nagy részéért a VMSZ felelős. Ahogy elmondta, ezt nem azért hangsúlyozza többször, mert így szeret tenni, hanem, mert a VMSZ vezetői azok, akik hosszú évek óta a tartományi és köztársasági hatalomban, vagy annak közvetlen közelében helyezkednek el, és mégsem sikerült elérniük komolyabb eredményeket a közösség építése érdekében. Ráadásul, a sorozatos kudarcokat az általuk vezérelt médián, elsősorban a Magyar Szó napilapon keresztül sikerként próbálják beállítani. Ahogy fogalmazott: ,,Megpróbálják megmagyarázni és elhitetni velünk, hogy milyen gyönyörű az uralkodó ruhája, eközben pedig a király teljesen meztelen.”

A könyvhöz két melléklet is tartozik. Az egyik egy CD, amelyen digitális formában megtalálhatóak a hazai és nemzetközi kisebbségi közösségeket érintő jogszabályok is, valamint a kiadvány végén szerepel a tavaly ősszel öt magyar párt és több civil szervezet által elfogadott délvidéki magyar memorandum is. A könyvet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézeten keresztül 600 dinár értékben vásárolhatják meg az érdeklődők.

A könyvbemutató befejező részében László Bálint szervező és az MRM elnöke két kérdést tett fel a szerzőnek, arra keresve a választ, hogy hogyan érintették a DélHír Portálnak adott interjúja után keletkezett VMSZ vezette támadások, valamint egy esetleges felmentés esetén számíthatnak-e az új temerini hetek kártérítésre a borzalmasan hosszú előzetes letartóztatási időtartam miatt. Bozóki Antal válaszában elmondta, hogy jogtalannak érzi a Hajnal Jenő által megfogalmazott minősítéseket, főleg úgy, hogy ő volt a könyvének egyik felelőse, és aláírásával látta el azt. Továbbá leszögezte, hogy bárhol és bármikor kiáll egy vitára, de csak és kizárólag az argumentumok és tények mentén. Bozóki a temerini hetek ügyével kapcsolatban elárulta, hogy két fiatal esetében (akiket véd) már beadta az alkotmánybírósághoz a kártérítési keresetet az eltúlzott letartóztatási időszak miatt, ugyanakkor elárulta, hogy ha felmentenék mind a hét fiatalt, akkor egy új kártérítési perben sikerrel indulhatnának.

Az esemény második felében levetítették az Áldozatból bűnös c. dokumentumfilmet, melyet most Önök is megtekinthetnek:

http://delhir.com