Koncepciós vádemelés ellenem Pásztor ügyben

Ma a sajtóból értesültem arról, hogy a V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt ellenem azzal képtelen tartalommal, hogy én voltam úgymond a felbujtója annak, hogy az idén május 6-án a magyar föld megvédése érdekében a Kossuth téren általam szervezett tüntetés során, a tüntetés helyszínén kívül Pásztor István VMSZ elnököt leköpték. Ezzel az ügyészség téves minősítése szerint aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértése és garázdaság bűntettét követtem el- felbujtóként. Vádlott-társamat pedig ugyanezen bűncselekmények tettesi alakzatával vádolják, őt 3 hónapig előzetes letartóztatásban is tartották, a fejkendős, kereplős köpködőt nem találták meg. A vádemelésről szóló hír kurucos változata itt található.

Nyilvánvaló, hogy a vád megalapozatlan: közvádas bűncselekmény nem történt, a sértett magánindítvánnyal nem élt, tehát már eleve nem is folyhatna az ügyben büntetőeljárás. Arról nem is beszélve, hogy az egyik legfontosabb alkotmányos alapjoggal a vélemény-nyilvánítás szabadságával éltem, amikor a délvidéki magyarok igen vitatott és kétes szerepű egyik vezetőjét megalkuvó politikája miatt bíráltam egy tüntetésen, illetve a tüntetések velejárójaként a vélemény-nyilvánítás gyakorlására hívtam fel a jelenlevőket. Bűncselekmény elkövetésére senkit nem hívtam fel. Az, hogy volt aki a vélemény-nyilvánítás határán túllépett és leköpte Pásztort nem elegáns dolog, de ezért a vád szerinti bűncselekmények miatt felelősségre vonható nem vagyok sem én, sem az elkövetőnek állított hölgy. Személyes szabadság megsértésének pedig nem minősül egy közszereplő politikus közterületen történő megkérdezése, vélemény-közlés céljából történő szembe állás vele. Kihallgatása során maga Pásztor ismerte el, hogy amikor akart távozhatott, ebben őt nem akadályozták. Külön érdekesség, hogy ezen a napon még országgyűlési képviselő voltam és az ekként elmondott vélemény miatt a mandátum megszűnése után sincs helye felelősségre vonásnak.

A vádemelést most közhírré tevő ügyészség a fentiekkel nem törődve, annak ellenére lépett így, hogy korábban kizárását kértem az ügyből, mivel a vezetőjével 2006 őszi koncepciós perek kapcsán (amikor meghurcolt tüntetőket védtem, ő pedig a koncepciós vádakat képviselte) komoly személyes konfliktusba kerültem, illetve a nyomozás során a gyanúsítás elleni panaszomat a kihallgatási jegyzőkönyv bevárása nélkül utasította el. A kizárási indítványommal kapcsolatos döntésről értesítést máig nem kaptam.

Az önkormányzati választások kampányában az ügyészség vélelmezhetően politikai megrendelést teljesít minden jogalap nélkül.

Lássuk mit is mondtam többek között akkor a tüntetés szervezőjeként, amikor észleltem, hogy Pásztor István a hazaárulás ellen és a magyar föld megvédéséért megrendezett tüntetésünk területén megjelent:

" Van egy rendkívüli díszvendége ennek a térnek, most ott megy mobiltelefonjával a kezében, Délvidék egyik kiemelt árulója, Pásztor István aki a délvidéki magyarokat árulja, immáron megélhetési politikusként szállítja, a magyarok a megtévesztett délvidéki magyarok szavazatait... Milyen kedves az a magyar hölgy, és odamegy és elmondja a véleményét ennek a hazaárulónak, nem tiltott tevékenység ez, oda lehet menni, aki úgy gondolja, hogy Délvidék egyik magyar elárulójának közölni kell a véleményünket arról, hogy a hazaárulást nem bocsátjuk meg, az bizony nyugodtan menjen oda..."

Ennek ellenére a vád szerint szavaim hatására Pásztorral szemben "ellenséges hangulat alakult ki", majd "buzdításomra egy nő agresszíven próbálta őt szabad mozgásában akadályozni", végül pedig fenti szavaimmal további résztvevőket "bírtam rá arra, hogy legyenek segítségére a megkezdett erőszakos cselekmény véghezvitelében."

Emlékezetes, hogy Áder János köztársasági elnök május 9-i, felelősségre vonást követelő sajtónyilvános beszéde után indult hajtóvadászat a földvédő tüntetés résztvevői ellen és még aznap vádlott-társamat őrizetbe vették. Május 10-én még tanúként hallgattak ki, másfél hónap után "jöttek rá", hogy én voltam a "felbujtó" és ekkor gyanúsítottak meg. Június 25-én kihallgatásomra ávós időket idéző körülmények között került sor (részletesen beszámolót itt található).

Ekkor írtam, hogy " gyanúsítás elleni panaszom elbírálása az ügyészségre vár, most kiderül van-e még szakmai becsület és tartás ebben a szervezetben." Nem volt.

A kihallgatásról - a rendőrség jogkövetkezmény nélkül maradt hibájából botrányos hangminőségű - videófelvétel is készült, amely itt látható.
A tárgyilagosság érdekében a film vége felé (2:45:48-2:47:02) látható a törvénytelen vád alapját képező "cselekményem", amellyel a május 6-i tüntetésen felhívtam a földvédő tüntetés résztvevőit arra, hogy véleményüket közöljék a hazaáruló Pásztor Istvánnal. Ennek alapján mindenki szembesülhet a vád képtelenségével.

Harcedzett nemzeti jogvédőként nézek szembe ezzel a kreált váddal, amelyet vissza fogok verni nemzeti jogvédő kollégáim segítségével és végigharcolom az ügyet a jogerős felmentésig. Sok ilyen ügyben vettem részt védőként sikerrel, közel sem ismeretlen terep, ezúttal magamért és vádlott-társamért kell felvonultatnom a büntető-eljárásjog és büntetőjog teljes eszköztárát.

Köszönöm a felém áramló szolidaritást, bátorító üzeneteket. Mindenkit kérek, hogy emelje fel hangját ezen és az ehhez hasonló, hazafiak elleni politikai koncepciós eljárások ellen.

Számítok a jövőben is a hazafias szolidaritásra, nemzeti jogvédő szolgálatomat rendületlenül folytatom.

Végül ajánlom megtekintésre a délvidéki magyarság érdekében folytatott küzdelmeim sorából azt a rövid videót, amelyen az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 2013. október 3-i ülésén Tomislav Nikolic szerb elnökhöz a délvidéki magyarok sorsával kapcsolatosan intézett kérdésem és a hazug válasz látható.

Budapest, 2014. szeptember 22.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás nemzeti jogvédő
www.gaudinagytamas.hu