A Jobbik elszámoltatná az MSZP-t és a Demiszt

A Jobbik azt szeretné, ha az Országgyűlés törvényben gondoskodna a rendszerváltás előtti időszakhoz kötődő egyes társadalmi szervezetek valós vagyonelszámoltatásáról. Erről Gaudi-Nagy Tamás beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Jobbik országgyűlési frakciójának tagja ismertette: az erről szóló törvényjavaslatot már be is nyújtotta az Országgyűlésnek. Ebben azt kezdeményezi, hogy minden szervezet, amelyhez 1989-90-ben került a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) és a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) akkori áron számolva 12 milliárd forintos vagyonából, részletes elszámolást készítsen ezeknek a vagyontárgyaknak a jelenlegi helyzetéről.

Gaudi-Nagy Tamás szerint ez a rendszerváltás egyik legkomolyabb lezáratlan ügye, ezért azt kezdeményezi Kövér László házelnöknél, hogy kivételes sürgős eljárásban még az idén fogadja el az Országgyűlés ezt a törvényt.

A törvényjavaslat szerint az érintett szervezeteknek - főleg az MSZP-nek és a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetségnek (Demisz) január végéig kellene leadniuk az elszámolásukat, amelyeket az Állami Számvevőszék ellenőrizné. Amennyiben valamely szervezet nem ad le elszámolást, vagy a leadott dokumentumot az Országgyűlés nem fogadja el, akkor az érintett szervezet július 31-ével automatikusan megszűnne.

A jobbikos politikus reményét fejezte ki, hogy a kormánypártok támogatni fogják a javaslatát.
Az MSZP székháza előtt tartott sajtótájékoztatón Gaudi-Nagy Tamás megpróbálta a törvényjavaslat egyik példányát átadni az ellenzéki párt képviselőjének, azonban azt senki nem vette át.

Kapcsolódó:

Gaudi: a kormány adjon megnyugtató választ az MSZMP és a KISZ elmaradt vagyonelszámoltatása ügyében! (videóval)

A lenyúlt MSZMP és KISZ vagyon miatti elszámoltatást követelt Gaudi a legfőbb ügyésztől

Gaudi-Nagy Tamás és Minda Zoltán az MSZP vagyonrablásáról tartott sajtótájékoztatója (vágatlanul)

Szélesebb összefüggések bemutatása az MSZMP KISZ vagyonlenyúlással kapcsolatban Minda Zoltán kutatásai alapján

Az MSZP és a Demisz felelősséget visel az MSZMP és a KISZ vagyonának törvénytelen megszerzéséért

CsatolmányMéret
al1209resz_btk_gaudi.doc64.5 KB