Emberi jogok napja - A határon túli magyarokról szóló kötetet mutatott be a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (képekkel)

Budapest, 2013. december 10., kedd (MTI) - Magyar önrendelkezés, emberi jogok és jogvédelem a Kárpát-medencében címmel jelent meg könyv a határon túli magyarok helyzetéről. A kötetet a Nemzeti Jogvédő Szolgálat mutatta be kedden Budapesten.

A könyv tartalma itt érhető el.

Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő elmondta: az a céljuk, hogy a jószomszédi kapcsolatokon alapuló "simulékony" politika helyett az emberi jogok fogalomrendszerére és követeléseire hangolják át a jogküzdelmet. Hozzátette: a kötetet valamennyi országgyűlési képviselőnek elküldik. Ne mondhassák, hogy "nem tudták", bajok vannak a trianoni békeszerződéssel elszakított területeken - jelentette ki Morvai Krisztina.

Gaudi-Nagy Tamás, az NJSZ ügyvezetője arról beszélt, hogy a határon túli magyarok helyzetére az önrendelkezés a megoldás. Ezt nem megadják, hanem kiharcolni kell" - tette hozzá a Jobbik-frakcióban ülő képviselő.

Zétényi Zsolt, az NJSZ elnöke elmondta: a kötet a Nemzeti Jogvédő Szolgálat június 4-én tartott konferenciájának anyagát tartalmazza, amelyet az azóta eltelt fél év legfontosabb eseményeivel - köztük a Székelyek nagy menetelésével -, valamint a határon túli magyarok helyzetéről szóló tanulmányokkal, felszólalásokkal egészítettek ki.

(MTI)