2006-os rendőri brutalitás: Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás a mai bizottsági meghallgatásról (videóval frissítve)

Szeptember 17-én Bene László volt országos rendőr-főkapitány meghallgatása után sajtótájékoztatót tartott Gaudi-Nagy Tamás és Morvai Krisztina.  A Jobbik országgyűlési képviselője az elején leszögezte, hogy kellő idő hiányában számos, 2006 előtti jogsértéssel kapcsolatban szerette volna kérdezni Bene Lászlót. Hiszen – emelte ki Gaudi-Nagy Tamás – különösen Gergényi Péter kinevezése óta a politika elvárásainak megfelelően számos tüntetést oszlatott fel a rendőrség a gyülekezési törvény súlyos megsértésével (pl. Gesztenyéskert).



Megkérdezte volna azt is – ám kellő idő hiányában erre nem került sor –, hogy Bene László szerint rendben van-e, hogy az általa bemutatott fényképen szereplő férfi nem pusztán a rendőrség által nem rendszeresített felszerelést viseli (a „Rendőrség” felirat sem volt rajta), de nem is azonosítható egyértelműen, hogy a rendőrség kötelékébe tartozik-e.


Felháborítónak nevezte, hogy miután a volt rendőr-főkapitány felajánlotta lemondását és Gyurcsány Ferenc mégis maradásra bírta, ezt Bene László úgy értelmezte, hogy a rendőrségen belül a 2006. szeptember végi, valamint a 2006. október 23-i súlyos jogtiprások is következmények nélkül maradhatnak. Kiemelte: a Büntető Törvénykönyv 361. § büntetni rendeli az elöljárói intézkedés elmulasztását. Eszerint pedig Bene Lászlónak kötelessége lett volna az általa parancsnokoltakat felelősségre vonni.

Az el nem hangzott kérdések között szerepelt volna a 2006. október 23-i esti rendőrségi rádióforgalmazási adatokra rákérdezés, melyben „Mindenkit fogjatok el!”, „Mindenkit gyűjtsetek be!”, „Túszokat ejtettünk!”, „Ne kíméljétek őket!” szerepel. Ezek után a környéken embervadászatot rendeztek, mely alátámasztja, hogy mindez kormányzati megrendelésre történt!

Gaudi-Nagy Tamás felhívta a figyelmet, hogy szeptember 24-én 9 órakor a 2006 őszi eseményeket vizsgáló kormányzati bizottság elnökének, Gönczöl Katalinnak, továbbá a Civil Jogász Bizottság elnökének, Morvai Krisztinának a meghallgatására kerül sor.

Morvai Krisztina az EP Szabadságjogi, Rendészeti és Igazságügyi Bizottságának tagjaként vesz részt az albizottság munkájában, ilyen minőségében feltárja, hogy igencsak nagy problémák vannak a hazai büntetőjogi rendszerben. Kiemelte, hogy 2006 óta is rendszeresek a jogsértések, jogellenesen oszlatják fel a demonstrációkat. Az itteni politikai ellenzék emblematikus alakjai ma is jogsértő ügyészségi, rendőrségi eljárások szenvedő alanyai. Ezek összefüggésben állnak a rendőrterrorral, hiszen szemmel látható, hogy semmilyen szervezeti, szemléletbeli változás nem következett be sem az ügyészi, sem a bírói rendszerben.

Megengedhetetlennek nevezte, hogy ügyészek koncepciós eljárásban kezdeményeztek, bírók pedig pár perces tárgyalásban elrendeltek több hónapig tartó előzetes letartóztatásokat. Ezzel kapcsolatban EP-képviselőként kérdést tett fel Baka Andrásnak, a Legfelsőbb Bíróság Elnökének és Kovács Tamás Legfőbb Ügyésznek.

Morvai Krisztina kiemelte, hogy a közelmúltban két angol állampolgár előzetes letartóztatása során merült fel a magyar büntetőeljárási rendszer inkonzisztenciája az európai normákkal. Ennek pedig – húzta alá – a lisszaboni szerződés aláírásával egyre nagyobb az esélye, hiszen bármely EU-polgárral előfordulhat, hogy Magyarországon indítanak ellene büntetőeljárást, itt helyezik előzetes letartóztatásba. Ez a közelmúltban az EP plenáris ülésén is szóba került, melynek következményeképp egy delegáció szerveződik a magyarországi körülmények vizsgálatára.

barikad.hu